Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal

21 maart is Internationale dag tegen racisme en discriminatie

Om duidelijk te maken dat Herentals ook ‘neen’ zegt tegen racisme en discriminatie, hijsen we in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven vlaggen met de boodschap: ‘Samen tegen racisme en discriminatie’ .

Wil u graag meer weten over dit onderwerp, bezoek dan www.herentals.be/samentegendiscriminatie. U vindt er allerlei handige links waar u verder mee aan de slag kan.  Als u zelf getuige bent van discriminatie of racisme of discriminatie of racisme ervaart vindt u hier ook een handige lijst met meldpunten.

De Sprong verwijdert weesfietsen aan het station

Op donderdag 28 maart verwijdert van vzw De Sprong opnieuw weesfietsen aan het station. Een weesfiets is een fiets die langer dan drie weken niet wordt gebruikt en door niemand uit het fietsenrek wordt gehaald. Weesfietsen zijn hinderlijk, vooral voor wie dagelijks met de fiets naar het station komt. Elke plek die een weesfiets in beslag neemt, kan immers niet worden gebruikt door pendelaars.

De weesfietsen worden afgevoerd naar de Stedelijke Werkplaats (Hemeldonk 8). Daar worden ze drie maanden bewaard. Deze actie vindt telkens plaats in het voorjaar, de zomer en het najaar, in samenwerking met NMBS, lokale politie Neteland en de stad.

Doet u ook mee aan de Lenteschoonmaak?

Een propere stoep, straat of buurt? Van 23 maart tot 6 april 2024 kunt u zelf uw steentje bijdragen en meedoen aan de Lenteschoonmaak van Mooimakers. Dat is het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG en ijvert voor een maatschappij waar zwerfvuil en sluikstort onaanvaardbaar zijn.

Iedereen kan zelf een opruimactie op poten zetten in zijn straat of buurt en die registreren op mooimakers.be of u kunt deelnemen aan de actie van het stadsbestuur op zaterdag 6 april. We vertrekken samen met enkele (buurt)vrijwilligers om 13 uur aan het Koetshuis in het Stadspark, de Dorpshuizen van Noorderwijk en Morkhoven en aan het buurthuis van Diependaal voor een schoonmaakronde van een tweetal uurtjes door de buurt. Voor alle deelnemers liggen een lekker stuk fruit en een fruitsap klaar.

Wil u meedoen? Meld u dan aan via www.herentals.be/inschrijving-lenteschoonmaak-2024.  Het stadsbestuur voorziet voor u een hesje, handschoenen, een grijper en vuilniszakken.

Paaskermis brengt plezier en traditie naar Herentals

De jaarlijkse Paaskermis keert terug naar Herentals met een scala aan spannende attracties en activiteiten voor het hele gezin. Het evenement, dat plaatsvindt van vrijdag 29 maart tot en met woensdag 3 april, belooft een feestelijke gelegenheid te zijn voor inwoners en bezoekers van alle leeftijden.

Op vrijdag 29 maart openen de kermisattracties om 13 uur. Het officiële openingsmoment vindt plaats om 18.30 uur. Een afvaardiging van het schepencollege opent officieel de kermis, gevolgd door een vrolijke rondgang voor alle kinderen langs de verschillende attracties. Harmonieorkest Sint-Jozefscollege zorgt voor de muzikale begeleiding, terwijl mijnheer en mevrouw Paashaas paaseitjes uitdelen aan de bezoekers van de kermis.

Op dinsdag 2 april staat een bijzondere dag gepland: de prikkelarme kermisdag. Tussen 17 en 19 uur beperken de kermisattracties hun geluid tot 50 decibel, wat vergelijkbaar is met achtergrondmuziek. Felle en flikkerende lichten gaan uit om een rustige en aangename omgeving te creëren voor prikkelgevoelige bezoekers.

Op woensdag 3 april is het familiedag. De toegangsprijs voor attracties is dan lager, zodat alle gezinnen kunnen genieten van een betaalbaar dagje uit.

De Paaskermis biedt een unieke gelegenheid om samen te komen en te genieten van traditioneel plezier en amusement. We nodigen alle inwoners en bezoekers van harte uit om deel te nemen aan dit feestelijke evenement en een onvergetelijke tijd te beleven.

Aangepaste verkeerssituaties door Paaskermis

Het schepencollege heeft verschillende tijdelijke verkeersmaatregelen goedgekeurd voor de organisatie van de paaskermis.

  • Er is een stilstaan- en parkeerverbod op het multifunctioneel terrein aan de Herenthoutseweg, van maandag 25 maart (8 uur) tot en met vrijdag 5 april (17 uur).
  • Er is een stilstaan- en parkeerverbod op de Oud-Strijderslaan (tussen Sint-Jobsstraat en Drijvelden) van dinsdag 26 maart (8 uur) tot en met woensdag 27 maart (10 uur).
  • Er is geen verkeer mogelijk en er geldt een stilstaan- en parkeerverbod op de Grote Markt van woensdag 27 maart (7 uur) tot en met donderdag 4 april (12 uur).
  • Er is geen doorgaand verkeer mogelijk in het Hofkwartier van woensdag 27 maart (7 uur) tot en met donderdag 4 april (12 uur).
  • De enkelrichting in de Zandstraat (tussen Collegestraat en Grote Markt), Koppelandstraat (tussen Nonnenstraat en Grote Markt) en Kloosterstraat wordt tijdelijk opgeheven.

Werk mee aan de Zomer van Herentals

Heel de maand augustus maakt het stadsbestuur van de zuidkant van de Grote Markt (dat is de kant waar het Boerenkrijgstandbeeld staat) een evenementenplein, met workshops, optredens en een speelzone voor jong en oud. Inwoners en verenigingen krijgen er ruimte en een podium om extra leven te creëren in het hart van de stad. Wilt u het centrum van Herentals deze zomer mee laten bruisen van energie, deel dan uw idee vóór 31 maart met evenementen@herentals.be. Het evenemententeam van de stad spreekt vervolgens verder met u af.

Organiseert u een straat- of buurtfeest? Vraag nu uw feestcheque aan

Organiseert u tussen vrijdag 28 juni en donderdag 11 juli een straat-, buurt- of wijkfeest of een activiteit met uw vereniging? Dan kunt u als partner van Vlaanderen Feest een feestcheque aanvragen van 170 euro. Uw activiteit moet open zijn voor iedereen, met aandacht voor een positief gemeenschapsleven en zonder competitief, politiek of commercieel karakter.

U kunt de subsidie pas aanvragen na afloop van de activiteit. Vraag dit zo snel mogelijk aan, want het aantal feestcheques is beperkt. Deze subsidie is een initiatief van de Vlaamse overheid.

Informatie en aanvraag: www.vlaanderenfeest.eu

Vraag uw premie aan voor het regelen van uw elektrische warmte

Heeft u zonnepanelen en een digitale meter? Ontdek dan wat de mogelijkheden zijn om uw elektrische verwarming of warm water aan te sturen. Zo vermijdt u piekmomenten in uw elektriciteitsverbruik en stemt u uw verbruik beter af op uw energieproductie. De bedoeling is om uw eigen stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Uw eigen stroom is immers zes keer goedkoper dan de stroom die u van het net haalt. Om dit te kunnen doen, heeft u een apparaat nodig dat uw verwarming of boiler koppelt aan uw digitale meter of uw zonnepanelen. Dit apparaat regelt het verbruik van uw toestellen op basis van uw energieproductie.

Als u zo een apparaat laat plaatsen door een erkende installateur, kunt u bij Fluvius hiervoor een premie aanvragen. De premie bedraagt 50 procent van de aankoop en plaatsing, met een maximum van 400 euro.

Meer info op www.fluvius.be/nl/premies/sturing-elektrische-warmte

Lakenhal

Deel dit artikel